Wednesday, April 6, 2011

Veckan och Dag 9: Dagens (från i måndags...)

Alltså den där utmaningen... bild kommer längre ner!

Den här veckan måste jag säga blir välfylld, iaf enligt mina mått mätt som mammaledig och lite seg. Lite jag vet inte vad, startseg kanske? Älskar att komma iväg på saker, bara man säger det högt för sig själv, tar första steget, så blir det oftast så bra sen.

Iaf. I måndags var det underbart vårväder så vi tog en liten promenad och testade att gunga för första gången. Som synes var det väl sådär populärt...


Dagens, från i måndags... Tossan förstod inte riktigt.


Igår var det dags för en träff ute i Mariebergsskogen via en grupp på FB. Gick dit med T och F och letade förgäves efter de vi skulle träffa. Första träffen och man vet ju inte hur de andra ser ut, profilbilerna på FB ger inte så mycket info om man inte djupstuderar dem. Dessutom var det betonggrått och lite kyligt så vi tänkte att vi kanske skulle bli ensamma! Men det blev vi inte, kom väl en 5-6 föräldrar med barn. Men så himla lyckat blev det inte, Majken var övertrött, ville inte sitta i vagnen, det började regna, blåsa, och njae... Hoppas på fint vårväder tills nästa gång! Då kan det bli hur bra som helst. Jag och T tog vårt pick och pack och fikade hemma hos mig istället. Mysigt och varmt :)


Inte så jättekul att grilla där i regn... I sommar kommer det dock att bli fantastiskt fint där!

På kvällen stack jag iväg på en föreläsning på Biblioteket här i Karlstad som hölls av Carl-Gustaf Bornehag, "Kemikalier i vardagsmiljö och dess betydelse för kronisk sjukdom hos barn". Mycket, mycket intressant och samtidig väldigt skrämmande.
Den ytterligare byggde på min motvilja att använda krämer, lotions, shampoon ja alla produkter man "ska" använda på barn. Det enda Majken använder är fet hudkräm från Weleda mot hennes ibland extremt nariga ansikte, tandkräm och lite olja på papperslapparna jag tvättar hennes rumpa med. Inget annat.
Plastleksaker känner jag också att jag helst slutar med. Men hur? ALLA leksaker är ju gjorda i plast. Går in i munnen och utsöndrar sedan diverse ftalater och andra mysiga grejer.
Visste ni dessutom att Bisphenol-A som blivit förbjuden i nappflaskor finns i de fyllningar man får hos tandläkarna? De ersatte amalgamet som ju inte var någon hit det med. Men ändå. Och det här med BPA, jättebra att det är borta ur flaskorna, men VAD har man ersatt det med? Är det någon som ens tänker på det? Ofta ersätts ämnen med andra saker som inte alls är säkert roliga de heller.

Föreläsningen gick ut på att beskriva hur hormonstörande kemikalier förstör och förvandlar/lurar våra kroppar. Varför går barn idag in i puberteten tidigare till exempel? Han visade på hur uppbyggnaden av en kemikalie kan likna våra egna hormoner så väl, att de genom sin resa i våra blodbanor kommer i kontakt med receptorer i våra celler och låser upp mekanismer som inte var tänkta att låsas upp, iaf inte där och då. Han tog upp samband med allergier, astma, fetma, cancer, autism-spektrumstörningar, infertilitet...
Varför är det så många barn som idag lever med allergier jämfört med för bara 50, 100 år sedan? Jobbar man inom äldrevården så märks det tydligt, knappt någon är allergisk mot något öht. Inte om man jämför med en förskoleavdelning iaf... Varför får fler och fler svårt att skaffa barn? 99% av de kemikalier vi använder idag fanns inte för 50 år sedan.

Visste ni att Teflon och Gore-Tex, jättebra material som arbetar med att stå emot väta/fett, innehåller en kemikalie (minns inte namnet) som är hormonstörande och dessutom nästan omöjlig att bli av med. Har kroppen väl sugit upp ämnet i sina vävnader så sitter det kvar. Nu erkänner ju teflonstekpanne-tillverkarna det och vill inte att man använder redskap i pannan som repar den och därmed släpper ut skiten i maten, men att det ens får finnas! Carl- Gustav berättade om sin farmor, som när hon för en massa år sedan när hon först blev introducerad för en teflonpanna, tittade häpet och blev lite förundrad. Mest över att det här inte stämde. Under alla år hade maten fastnat i hennes gjutgärnspannor, här i den nya pannan gled maten bara omkring utan att fastna det minsta. "Såhär ska det inte vara" och så var det med det. Hon använde aldrig teflonpannor, hon gick enligt sin inre kompass - något Carl-Gustaf återkom till ofta. Att vi har tappat vår inre kompass. Vi använder oss av alla möjliga -säg - rengöringsprodukter för att det är enkelt och smidigt, utan att tänka på vad de innehåller. Istället för att kanske se tillbaka, vad använda de förr? Såpa? Det fullkomligt vimlar ju av miljö- och hälsovänliga alternativ. Han berättade att han även varit med i UnderbaraClaras Husmorsskolan och tipsat om alternativ, borde lyssna på, jag har tyvärr missat den serien. Själv ogillar jag dessa sprayflaskor från typ Ajax som man bara sprayar på och sedan torkar av. Vad är det egentligen man lämnar kvar på ytan? Hellre vatten och lite såpa, känns mycket trevligare.

Carl-Gustaf har för övrigt varit med och skapat filmen "Underkastelsen" där man tittar närmare på hur kemikalier idag påverkar oss, våra kroppar, miljön runt oss. Sambanden.
Trailer och hemsidan. Och ni, Underkastelsen kommer att visas i SVT2 nu på tisdag den 12/4 klockan 22:00 som veckans DOX-dokumentär, MISSA INTE!

Jag skulle kunna skriva hela natten. Oh well, moving on!

Idag var det öppna förskolan som stod på schemat, mysigt som vanligt. Pratade om att Majken börjat matvägra, går att få ner några skedar sedan är det STOPP. Hon backar, surar och slår mot skeden. Äta själv går sådär. Idag fick hon lax, kyckling och broccoli att peta i sig, både mat och tallrik hann åka i golvet innan jag började med att ge henne lite bitar då och då, så hon inte fick allt på en gång och började leka med maten. Gick sådär. Men skönt att ventilera, höra att man inte är ensam om problemen. Vår föräldragrupp är verkligen härlig, mysig. En riktig blandning av alla möjliga människor är vi också. En kul överraskning fick vi också när vi hörde att H blir först i vår föräldragrupp med bebis nr 2! Hon har jobbat sedan februari så vi har inte sett henne på länge, det har varit sambo M som kommit med lillan. Men nu idag kom hon och besökte oss med sin bf-oktober-mage. Mys!

Imorgon blir det trevligt med lunch hos M, det var länge sedan så det ska bli himla kul. Och på fredag blir det fika hos J och T.

Härlig vecka!

4 comments:

Anonymous said...

Fasen, den föreläsningen skulle jag ha velat följa med på. Vi är ju med i Selma-projektet som leds av Carl-Gustav bornehag och du vet vad jag tycker om bl.a. Parabener. Fast det är så läskigt att det verkligen finns en massa skit överallt omkring oss, man vet ju inte vart man ska ta vägen. Underkastelsen har jag velat se hur länge som helst så tusen tack för det tipset! Dox på svt är bra grejer det!

Vi lär har mycket att prata om idag!

J said...

Usch, jag är istället glad att jag inte gick på den föreläsningen ;). Jag tror att problemet med att folk inte får barn i samma utsträckning snarast är att de är för gamla. Hur många skaffar barn innan 25 idag? Bara att IVF-möjligheten finns gör nog att många skjuter på det lite till (på gott och ont).

J said...

... förresten, kan inte en anledning till att det finns mer allergi också vara 1. ökad bilism 2.att man räddar yngre och känsligare barn vid födseln idag?

Hade forskningen korrat för den typen av faktorer?

Rebecca said...

Åh så intressant! Pratade han något om e-ämnen i maten?

Vi undviker parabener och parfymer och Isak får bara ekologiska produkter + barnolja på huden. Leksaker i plast har han ju dock... Men som du säger, allt är ju i plast. Svårt!