Thursday, April 7, 2011

Bornehag igen

Han tog självklart även upp Neruosedyn-skandalen i början på 60-talet, där kvinnor fick medicinen Neurosedyn mot gravidillamående. En medicin som senare visade det sig gav grava missbildningar på barnen.

En liknande skandal skedde tidigare men är inte lika känd, där kvinnor gavs dietylstilbestrol (syntetiskt östrogen) för att minska risken för missfall. Vid senare studier visade det sig att det inte fanns någon effekt alls, däremot riskerar döttrarna till de mödrar som använde medlet livmoder- och bröstcancer.

"När DES utvecklades 1938, trodde läkarna att låga nivåer av östrogen hos gravida kvinnor kunde leda till spontan abort eller för tidig födsel. Men 1953 visade en klinisk studie att läkemedlet inte gav någon effekt alls när det gällde att förebygga missfall. I USA fortsatte dock användningen fram till 1971 då forskare upptäckte att DES ökade risken för att utveckla en ovanlig form av cancer i vagina och livmoderhalsen hos döttrar till dessa kvinnor.
Sedan upptäckte man också en viss ökad risk för bröstcancer hos kvinnorna som använt läkemedlen."

http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=4619


Sådant här är bara för, obehagligt. Och ytterligare stärker min misstanke mot preparat i allmänhet, och överanvändande av medicin i synnerhet. Liksom, varför finns det förpackningar för Alvedon i fickstorlek? Är man så dålig att man behöver Alvedon så pass regelbundet kanske det inte är Alvedon man egentligen är i behov av. Nu är ju Alvedon inte "farligt", men jag tycker att man överlag inte ska stoppa i sig saker "i onödan".

3 comments:

micksan said...

Det är så olika mellan barn. Jag tyckte och kan tycka än att Saga är efter andra, vilket hon säkert också är, men alla barn "prioriterar" ju olika saker att lära sig först. Tycker mycket kommit nu på sista tiden, hon har som börjat härmas en hel del och hon är nog ganska öppen för att lära sig nya saker just nu :)

Rebecca said...

Håller med dig helt!

J said...

Haha, jag tar istället allt jag kan få ;). Har kompisar som jobbar med biotekniska uppfinningar och massan av regulatoria det ska passera alltså... avsevärt mkt noggrannare än förr skulle jag säga.